неділя, 14 березня 2021 р.

XIІ Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник - 2021!"

 Мета конкурсу – формування в учнів зацікавленості українською мовою, літературою та українознавством, підвищення кваліфікації вчителів української мови, літератури та українознавства.


 Учні  філії взяли участь у Всеукраїнській українознавчій грі "Соняшник", яка знову об'єднала всіх у велику "соняшникову " родину. Школярі долучилися  до кращих здобутків національної культури в її мовному та літературному просторі. 


 Цього року учні отримали гарно оформлені збірочки із завданнями. На перший погляд завдання видались складними, але цікавими. При виконанні завдань потрібно було проявити свої здібності, уміння логічно мислити, працювати самостійно. Родзинкою завдань були ребуси, які здобувачі освіти з задоволенням розв'язували. 



"Тарас Шевченко - геніальний син українського народу!" 

 Щорічно, протягом березня українці вшановують пам’ять безсмертного Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка – патріота української державності, української нації, національної єдності українців, прикладу внутрішньої свободи, чесності, правди та самовираження.

Виховна година "Тарас Шевченко – український поет і художник" 

"Ти народився не в палаці, не на шовкових пелюшках. Родивися у сім'ї кріпацькій, де панували біль і страх. Малий й допитливий, Тарасе, зростав ти в рідному селі, серед вкраїнської природи, де так щебечуть солов'ї! Ти змалку бачив важку працю, сумних й заплаканих батьків, свою рідненьку білу хату, серед заквітчаних садів. Тобі 13 - й минало, ти пас ягнятка за селом, і, роздивляючись кругом, ти малював свої картини – природу нашої Вкраїни. Як виріс - мав великий дар! Для всіх людей, для України подарував ти нам "КОБЗАР". Його читають всі на світі: дорослі, юні, малі діти."



Виховний захід "Вічне слово Великого Кобзаря"

 З нагоди днів Шевченка у класах оформлено тематичні куточки, а кожен урок розпочинався з інформаційної хвилини й декламування поезій Кобзаря. Серед учнів початкової школи проведено літературні читання творів Шевченка, а також діти здійснили віртуальну подорож до картинної галереї та познайомилися з творчістю Шевченка - художника.





Бесіда  "Ми чуємо, тебе, Кобзарю, крізь століття" (дошкільна) 

 Не маючи  власних дітей, Тарас Шевченко щиро піклувався про малечу: видав "Буквар", завжди пригощав цукерками та пряниками, прагнув бачити їх щасливими та вільними. "У нашім раї на землі нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим", – писав зворушливо Кобзар поет. На щастя, прийшов час, коли вільні, щасливі діти знайомляться з  поетичною творчістю Кобзаря, малюють  ілюстрації до віршів...


Літературний марафон "Стежками, якими ходив Тарас" (6 клас)

 Учні декламували вірші, читали уривки із "Кобзаря" та переглядали ілюстрації Т. Г. Шевченка. Ближче познайомитись з багатогранною постаттю поета допомогла книжкова виставка "Тарасовими шляхами".