субота, 28 листопада 2020 р.

До Дня пам'яті Голодомору
   Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 р.р. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знає, скільки безневинних людей зійшло в могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів. З метою вшанування пам’яті жертв голодомору та виховання в учнів ціннісного ставлення до держави, поваги до її історичного минулого та збереження державних традицій в Поршнянській філії I - II ступенів - ЗДО були проведені відповідні заходи.

 "Свічка Пам’яті", 1 клас 



Виховна година "Гіркі жнива", 2 клас 

Горить свіча і огортається журбою.
Осінній день промерзлою ходою у серце стука.
Пам'ятай про померлих.
Замучених голодним 33.

   Голодомор в Україні - не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності й забуття. Вона була й залишається незагоєною раною генетичної пам'яті українського народу.

          

Виховна година "День пам’яті жертв Голодомору"

(діти 3 і 4 класу  почули про жахливі події  1932-1933 років і помолилися

за душі померлих, від голоду,  українців)


Реквієм  "Пам’ять голоду. Пам’ять серця"

   Учні 6 класу усвідомили наслідки жахливих лихоліть, намагались дати історичну оцінку діям тодішньої влади та віддали шану закатованим голодом людям, які перенесли цей жахливий біль тіла і душі, біль наруги і тортур, поневіряння, виселення і заслання на чужину – за свою любов до України, за її волю і за те, що вони були українцями.

           

 Виховна година "Голодомор 32-33 рр. Запалімо свічку", 7 - 8 клас

Виховна година "Не погасити пам'яті вогонь", 9 клас

"... Зробіть сльозу за тими, хто не зріс, 

Що мали  зватись гордо - українці.

Зроніть сльозу і хай не згасне свічка! 

Ми в цій землі житами поросли,

Щоб голоду не знали люди вічно."


"Не маємо права забути"

   Минуло багато років від часу тієї страшної трагедії Голодомору 1932-1933 років. Ця тема не може бути байдужою для кожного з нас. Дошкільнята  послухали розповідь про час, коли хліб був на вагу золота. Виготовили незабудки та запалили свічки, в пам'ять про тих, хто загинув.


             

Виховна година "Голодомор 1932 - 1933р. - геноцид українського народу", 5 клас